Een stukje geschiedenis over Camping De Eekhoorn van Toen naar de Camping De Eekhoorn van Nu. De reis van grondlegger Janus Hermans naar jongste generatie Jerry Hermans.
Janus Hermans
Tijdens de zomer van 1939 werd de eerste aanzet gemaakt van Camping De Eekhoorn. Janus Hermans had een nieuwe graanschuur laten bouwen en zoals het toen de tijd ging wist al heel snel heel het dorp dat. Die dingen werden gewoon veel besproken als mensen naar de kerk gingen of naar het dorpscafé. Een groepje kinderen zou in een boerderij in dorst hun vakantie vieren, maar toen ze daar aankwamen bleek per ongeluk de eigenaar verhuurd te hebben aan twee groepen tegelijk. De leidster was in paniek en de kinderen in tranen. De eigenaar wist dat Janus Hermans een nieuwe schuur had laten bouwen en zei “probeer het daar eens”. Janus had er niet direct veel zin in maar zijn vrouw vond de huilende kinderen zo zielig. Na de eerste “Logeer Partij” volgde er snel meer. Hoewel er een jaar later de oorlog uitbrak kwamen er toch regelmatig bezoekers. Tijdens de oorlog kwamen ze vooral op voedsel uit. Op de fiets kwamen ze vanuit de randstad naar hier. Soms kwamen er in een weekend wel 50 tot 100 mensen langs. In de jaren 40 kwamen er al volop mensen kamperen bij de boerderij. Het waren vooral groepen die kwamen, padvinders, natuurgroepen en volksdansgroepen bijvoorbeeld. Dat was altijd erg gezellig, in de avond zaten we dan met zijn alle rond het kampvuur.
Christ Hermans
Christ Hermans weet nog goed dat het kampeerterrein verdeeld was in drie delen, links de jongens, rechts de meisjes en in het midden de gezinnen. In de jaren 50 nam het kamperen steeds meer toe. In die tijd werd het aantal tenten steeds minder en het aantal caravans nam steeds meer toe. In deze jaren bouwde vaste bezoekers een eigen huisje en er kwam een winkeltje. In deze tijd werden ook de eerste activiteiten georganiseerd. In 1960 trouwde Christ met Toos. Het jonge stel nam de boerderij over en in de volgende jaren werden de zonen Arie en Johan geboren. Rond 1966 moest er gekozen worden waarmee we verder gingen, de boerderij of het kamperen. Allebei was geen optie meer. Na lang wikken en wegen is er gekozen om door de gaan met het kamperen. De boerderij was met zijn 13 hectare ook te klein om goed te kunnen boeren. Snel werd er een kantine en een winkel gebouwd en vele boompjes geplant. Het terrein werd ingedeeld met huisjes, caravans en tenten. In 1968 was de officiële opening van Camping De Eekhoorn. Christ en zijn vrouw hebben er nooit behoefte aan gehad om de camping uit te breiden met grote attracties.
Arie Hermans, de derde generatie en de opvolger van zijn vader Christ. In 1986 ben ik samen met mijn vader een vof begonnen, door deze samenwerking kwamen er weer voldoende krachten en ideeën los en hebben we vanwege de grote vraag naar staanplaatsen op onze camping twee keer het voetbalveld moeten verleggen om alle caravans te kunnen plaatsen. In deze tijd hadden de mensen volop vrij besteedbaar inkomen en was het altijd gezellig druk zowel op de camping zelf als in de horeca. Vanaf 1993 werden wij verplicht om riool aan te leggen op alle kavels en aan te sluiten op de gemeentelijke riolering, niet lang daarna hebben we het gedeelte van de bungalows voorzien van meer elektra en een gasnet. In 2000 vonden mijn ouders het genoeg, ze waren intussen beiden al over de 65 jaar, en begon ik alleen het avontuur om er iets van te maken wat ik later aan mijn zoon, inmiddels 11 jaar oud, door zou kunnen geven. In de jaren erna hebben we de camping voorzien van een kabel tv-netwerk en kwamen we per ongeluk de biljartwereld ingerold. We zijn begonnen met 30 leden in de OBF op de kleine tafel, café waar ik destijds biljarten ging failliet en de vereniging is toen naar ons gekomen, en inmiddels biljarten wij op 3 kleine en 3 grootte tafels met meer dan 100 leden op alle niveau tot en met de eredivisie. Op de camping richtte wij ons steeds meer op de vaste plaatsen en werd het toeristisch gedeelte steeds minder en kleiner. De laatste 5 tot 6 jaren blijkt dat Jerry zijn toekomst hier wel ziet zitten en zijn we begonnen het gasnetwerk op het caravan gedeelte aan te leggen, en ruimere plaatsen te creëren om aan de brandveiligheid eisen te kunnen voldoen.
Jerry Hermans
De jongste en 4de generatie Jerry Hermans is momenteel het beeld van Camping de Eekhoorn. Samen met zijn vader achter de schermen voert hij het bedrijf voort. Sinds 2012 is Jerry fanatiek bezig met de Camping. Langzaam probeert hij zijn hand te zetten naar de visie die hij voor ogen heeft. “Het is een hele andere tijd dan dat het was voor mijn vader en opa, ik weet heel weinig van mijn overgroot opa om daar over te praten. De grote veranderingen zijn in automatisering en regelgeving. Hier heb ik een eigen visie en ga dit geleidelijk de jaren realiseren. Met goede adviezen en hulp van mijn vader en opa gaat me dit zeker lukken.”